Kurk is weer terug in het interieur

Kurk, het is niet het eerste materiaal als je aan meubelen denkt. Toch is deze bast van de kurkeik weer een trend aan het worden. Kurk is namelijk een 100 procent natuurlijk product, het is onderhoudsvriendelijk en de uitstoot tijdens het productieproces is minimaal, omdat er veel mensenhanden aan te pas komen. Zo wordt kurk van de kurkeiken gesneden. Een keuze voor het natuurlijk product is ook steun in de rug voor het Middellandse Zeegebied waar kurk een belangrijke inkomstenbron is.

kurkeik

Wat is kurk

Kurk is de schors van de kurkeik, de Quercus suber. Deze boom groeit vooral in Portugal, maar staat ook in Frankrijk, Spanje, Italië en Noord-Afrika. De bast van de kurkeik wordt na 25 jaar voor het eerst geoogst, de boom blijft staan. De eerste oogst is meestal geen succes, de tweede kan pas na negen jaar van de boom af. Binnen een paar maanden groeit er een nieuwe bast aan een kurkeik. De bomen produceren zuurstof en nemen CO2 op. Dat gebeurt vooral als de kurkeik regelmatig geoogst wordt. Het is zelfs zo dat kurkeiken de CO2-uitstoot met vijf procent verminderen. De bast van de boom, het kurk, wordt voor 100 procent gebruikt en is zodoende biologisch afbreekbaar. Ook niet geheel onbelangrijk: de wouden met kurk zijn een verblijfplaats voor dieren, zoals de keizersarend en de Iberische lynx.

Het productieproces van kurk

Kurk ligt na de oogst eerst zes maanden in de open lucht om stabiel te worden. Daarna kan de sortering op dikte en kwaliteit beginnen. De kurk gaat in grote ketels met warm water, waarin het wordt gekookt en vervolgens gestoomd. Daarna volgt een machinale bewerking. In alle gevallen komen er veel mensenhanden bij het productieproces van kurk kijken. Tussen de eerste kurkoogst en de tweede zit negen jaar. Meestal valt de eerste kurkbast wat tegen.

De keuze voor kurk

Kurk is een duurzame keuze, omdat het materiaal 100 procent natuurlijk is. Duurzaamheid staat vandaag de dag centraler dan ooit door de klimaatverandering. In deze discussie is kurk, als meubel,  een milieuvriendelijke oplossing. De bast van de kurkeik is waterafstotend en onderhoudsvriendelijk. kurkoogstDaarnaast is kurk warmte-isolerend, waardoor het ook geschikt is als wandbekleding of vloer. Kurken wanden en vloeren kwamen in de jaren ’80 vaak voor; tegenwoordig is het natuurlijke product ook weer in opmars.

Meubelen in kurk

Kurk keert terug in allerlei meubelen. De bekendste voorbeelden zijn krukjes, stoeltjes en salontafeltjes. Ook onderzetters en prikborden zijn gemaakt van kurk. Anno nu is kurk een ideaal product voor gezinnen met kinderen. Zo kan het natuurlijk product als vloerbedekking op een trap fungeren om de buren te ontlasten. Een andere mogelijkheid is een wandgroot prikbord. Dat ziet er niet alleen stijlvol uit, een dergelijk prikbord biedt ook alle ruimte om iets op te hangen zonder gaatjes in de muur.

robin king

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *