De juiste lamp voor sfeervolle verlichting in de woonkamer

Sfeervolle verlichting in huis is een welkome aanvulling met de donkere dagen op komst. Zachte lampen passen het beste in de huiskamer. Een bepaalde vitting maakt soms net even het verschil, al blijft het een kwestie van smaak. In de huiskamer is een combinatie van lampen belangrijk. Zo is er voor elke gelegenheid een lichtsterkte. Een vloerlamp is een warme en gezellige lichtbron, zonder de lamp te gebruiken voor de hele woonkamer. Dat geldt ook voor hanglampen en spots.

De voorbereiding op karakteristieke verlichting

Wie sfeervolle verlichting zoekt, doet er goed aan eerst een plattegrond met lichtpunten van de huiskamer te maken. De lichtpunten zijn de plekken waar de lampen moeten komen. De kleur van een lamp is belangrijk: het moet matchen met het interieur. Tafel- en booglampen zijn het meest geschikt als sfeerverlichting. Dat geldt ook voor dimbare lampen. Die lampen zijn er in vele kleuren.

Voorbeelden van de sfeerverlichting

Accentverlichting is een voorbeeld van sfeervolle verlichting: een lamp licht een element in de huiskamer uit. Een hanglamp boven een eettafel heeft iets uitnodigends. Het is functioneel licht, omdat aan de tafel gegeten wordt. Een hanglamp moet ongeveer 60 centimeter boven de tafel hangen, zodat het licht niet in de ogen schijnt. Indirecte verlichting zit altijd wat verstopt.

Soorten lampen voor de verlichting

Naast de bekende gloeilamp is er tegenwoordig ook ledverlichting. Ledlampen geven een vergelijkbaar licht af als de gloeilamp. Daarnaast is de levensduur van led lang: vijftien tot twintig jaar. Daardoor is led een duurzame keuze. Een verschil met de gloeilamp is dat het ledlampje tegen een stootje kan. Philips en Osram leveren kwalitatief de beste led. Zij leveren ook dimbare ledlampen. De spaarlamp staat bekend om zijn felle licht. Dat klopt als de spaarlamp minder verbruikt.

De binnenhuisarchitect in geval van nood

Wie niet uit de sfeerverlichting in zijn huiskamer komt, kan een binnenhuisarchitect inschakelen. Deze architect maakt een lichtplan. Kiezen voor een interieurontwerper gebeurt niet altijd, omdat er tegenwoordig veel woonmagazines en –websites zijn. Toch maken de creatieve en technische kennis van de binnenhuisarchitect het verschil. Zo kent de interieurontwerper de laatste trends in zijn vakgebied. Ook kan een binnenhuisarchitect een inschatting maken van de kosten voor het gewenste interieur. De ontwerper vraagt bij het maken van een plan, zoals voor licht of kleuren, meestal een uurloon.

Siebren Feddema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *