Leer of stof: wat is de ideale bekleding voor een bank?

De ideale bekleding voor een bank: het is een keuze waar veel potentiële kopers van een meubel voor staan. Leer en stof zijn de meest voorkomende bekledingen van een bank. Leer is een natuurproduct en staat elegant in de huiskamer. Een dergelijke huid verdient alleen wel een specifiek onderhoud. De bank van stof is er in allerlei kleuren en is minder stroef dan het wat hardere leer.

Een keuze voor leer

Leer is de lederhuid van runderen en kalveren. Er is generfd leer, uit de bovenste huidlagen, dat een lange levensduur heeft en splitleer, uit de onderste huidlagen, dat van iets mindere kwaliteit is. Op splitleer komt vaak een print, zodat het meer op generfd leer lijkt. Geverfd leer zorgt ervoor dat beschadigingen in het leer, zoals littekens van het dier, niet meer opvallen. Natuurlijke, licht gepigmenteerd leer is exclusief en duur, omdat het maar beperkt te krijgen is. Dat komt, omdat veel huiden niet verfijnd zijn. Een variant op leer is leer met microvezel: een stof bovenop het leer, waardoor een bank een stoer uiterlijk krijgt. Leer vereist wel een goede verzorging. Zo wordt de runder- en kalverhuid minder sterk door vocht. Dit kan ook transpiratievocht door medicijnen zijn.

Een keuze voor stof

Een stoffen bank is in allerlei kleuren verkrijgbaar. Dit is het grootste verschil met de bank van leer. In de meeste stoffen meubels zit, en ook dat is een verschil met leer, een motief. Daarnaast is stof zacht, waardoor het als comfortabeler ervaren kan worden. Dat komt ook door de vulling en vering van de bank. Een meubel van stof laat meer vocht door dan een meubelstuk van leer, waardoor het leren exemplaar wel eens ‘plakkerig’ aanvoelt. Voor wie een allergie heeft, is een bank van stof alleen een ramp: het meubel trekt vuil en haren aan. Een vlek op een stoffen bank gaat er ook moeilijker uit dan op een leren meubel, tenzij de keuze valt op microfiber, een synthetisch slijtvaste vezel. Daarnaast blijkt de bank van stof vaak een minder grote greep uit de portemonnee.

Aandachtspunten voor stof en leer

Belasting en gebruik zijn twee aandachtspunten bij de aanschaf van een stoffen of leren bank. Zo doen gezinnen er goed aan om een robuust en onderhoudsarm stoffen meubel te nemen. Ook de zon is een aandachtspunt: sommige banken zijn niet geschikt voor al te veel zonlicht. Wie een slijtvaste bank zoekt, kan het beste een meubel van microfiber nemen. Met een stoffen bank is er een grote kans op een meubel dat verzakt. Dat is een aandachtspunt bij het kopen, want een verzakte bank hangt van de vulling af. Een leren bank vereist veel onderhoud: de bank moet een paar keer per jaar een waxbeurt krijgen. In de lederen huid komen ook sneller beschadigingen dan in een stoffen bank. Toch is een keuze tussen leer en stof heel persoonlijk. Leer wordt over het algemeen als elegant ervaren, stof als warm en comfortabel, al ervaart een ieder de twee materialen op zijn eigen manier.

Siebren Feddema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *