Tips voor een Scandinavisch interieur

Scandinavische meubelen zijn geliefd. De materialen zijn verfijnd, minimalistisch en vaak van natuurlijke oorsprong. Meubelen uit Scandinavië komen niet alleen van Ikea. Buiten Ikea om zit er een prijskaartje aan een Noord-Europees meubelstuk, maar met wat creativiteit is er aan elk interieur een Scandinavisch tintje te geven. De populariteit van het Scandinavische interieur komt mogelijk door de toenemende interesse van het Europese vasteland in de noordelijke landen. Dan gaat het vooral om Denemarken en Zweden. Deze interesse in Noord-Europa strekt zich uit van de natuur en literatuur tot tv-series en de goede verstandhouding van de Oranjes met de Scandinavische koningshuizen.

Typisch Scandinavisch

Typisch Scandinavisch zijn lichte meubelen, omdat veel Noord-Europese landen een donkere winter kennen. Naturel hout en eikenhout, leer en bruin, wit en grijs met zwarte accenten keren terug in de Scandinavische woonstijl. Daarin zit ook een link naar de natuur in Noord-Europa. Scandinavische meubelen staan bekend om de dunne poten en het strakke lijnenspel. Ook komen veel accessoires terug in het Noord-Europese interieur. Dan gaat het om kleine tafeltjes, houtsnijwerk, rieten tassen, plaids en kleden. Ook typisch Scandinavisch zijn dierenhuiden op de grond. Doodskoppen daarentegen, en zeker de exemplaren van glas, zijn een ‘no-go’, zeggen trendwatchers. Een poef, van stof of geweven, past beter in de Noord-Europese huiskamer. Rust en eenvoud, maar wel warmte, kenmerken het Noord-Europese interieur. Veel Scandinavische meubelen zijn, door de degelijkheid, tijdloos.

Scandinavisch sluit aan op de trend van 2017

Het Scandinavische interieur sluit aan op de woontrend van 2017: warm, natuurlijk en industrieel. Beleving en persoonlijkheid worden steeds belangrijker in het interieur, zeggen trendwatchers. Een eigen stijl aanbrengen in het Scandinavisch interieur is door het minimalisme wat lastig. Veel ruimte voor kitsch is er in het Noord-Europese interieur niet, behalve als er sprake is van symmetrie. Blauw is door verffabrikant Flexa uitgeroepen tot kleur van het jaar 2017. Deze kleur komt van oudsher terug in de Scandinavische huiskamer. Dat gebeurt vooral in hemelsblauw en marineblauw en dit blijft tijdloos. De combinatie van fel blauw met pastelblauw is een bekende in Noord-Europa. Planten, met een link naar de natuur, zijn ook geschikt voor het Noord-Europese interieur. Dat geldt ook voor een bloempot of vaas in bruin, grijs, groen of blauw. Nieuw zijn posters met een stadsnaam in een bruine lijst. Zo is er een rode van Kopenhagen en een groene van Stockholm.

Scandinavische meubelstukken

Scandinavië kent veel interieurbedrijven. De ene onderneming maakt meubelen, terwijl de ander tekent voor accessoires. Bij deze ondernemingen staat kwaliteit, degelijkheid en functionaliteit altijd hoog in het vaandel. Een bekend Scandinavisch meubelstuk is de vijfhoekige poef van de Noorse designers Torbjorn Anderssen en Espen Voll. Het duo ontwierp het minimalistische meubel met strak lijnenspel voor het merk Muuto. Naast Muuto zijn Nordermöbler, dat een ‘Nordic Arty’-stijl hanteert, Hübsch en House Docter bekende Scandinavische meubelmerken. Bodum, Born in Sweden en Eva Solo zijn een paar van de Noord-Europese bedrijven die accessoires maken. In Nederland staan de meubelstukken van Gispen het dichtst bij de minimalistische Scandinavische stijl.

Siebren Feddema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *