Verlichting

Creëer sfeer in huis door middel van verlichting

Een van de grootste sfeermakers in huis is de verlichting. Een slecht verlicht huis komt stukken minder tot zijn recht dan wanneer goed nagedacht is over de verlichting. Om uw huis optimaal te verlichten dient u gebruik te maken van verschillende soorten verlichting die elkaar aanvullen. Het is moeilijk in te schatten wat hier voor nodig is. Vooral wanneer een nieuwe ruimte ingericht moet worden kan de verlichting een lastig karwei zijn.

Opbouw verlichting

Een optimaal verlichte kamer wordt het best gecreëerd door gebruik te maken van drie soorten verlichting. Dit is ten eerste de basisverlichting, dit is het licht dat u vaak direct met een druk op de knop aanzet wanneer u een kamer binnenkomt. Deze basisverlichting bereikt de gehele ruimte. Zijn er hoeken in de kamer die niet direct door een plafondlamp verlicht kunnen worden dan kan gebruik gemaakt worden van spotjes of wandverlichting. De basisverlichting is optimaal wanneer de gehele ruimte egaal verlicht wordt. Daarnaast is het vaak nodig sfeerlicht te plaatsen. Sfeerlicht wordt geplaatst op plekken waar extra licht nodig is zoals het aanrecht of boven uw leesstoel. Denk hierbij aan een staande lamp of een grotere hanglamp met spot. Het derde soort licht is direct licht. Dit is de finishing touche van de ruimte wat betreft verlichting. Hiermee kunt u bijvoorbeeld bepaalde objecten zoals schilderijen of beeldjes extra belichten.

Verlichting voor verschillende kamers

Ondanks dat de opbouw van de verlichting in elke kamer hetzelfde is, zijn er verschillen met betrekking tot verlichting per kamer. In de woonkamer en keuken kunt u uw creativiteit vaak de vrije loop laten nemen. Staande lampen, hanglampen, spotjes, bureaulampjes en wandlampen, alles is mogelijk in deze ruimte. In een badkamer bent u enigszins beperkter. Niet alle lampen zijn bestemd om te gebruiken in deze vochtige ruimte. Wanneer u toch een gezellige sfeer wilt creëren in de badkamer zou u spotjes kunnen plaatsen welke gedimd kunnen worden. Daarnaast is een direct licht in de vorm van een spotje boven de spiegel vaak erg praktisch. Bij een slaapkamer is de verlichting ook zeer sfeerbepalend. Door lichten uit te kiezen die gedimd kunnen worden creëer u eenvoudig een romantische sfeer. Daarnaast is het aan te raden gebruik te maken van nachtlampjes. Vooral wanneer u niet alleen slaapt kan dit ergernissen voorkomen wanneer u bijvoorbeeld nog even een paar bladzijdes wilt lezen.

Buitenverlichting

Ook voor buitenshuis verlichting zijn er verschillende leuke opties om het aanzicht te verfraaien. Door donkere hoeken in de tuin te verlichten welke vanuit binnen te zien zijn creëer u een ruimtelijkere uitstraling. Wanneer u een terras direct aan het huis heeft kan de verlichting van dit terras ook meer optische ruimte geven. Dit lijkt dan net een verlengde van uw kamer. Dit kunt u doen door gebruik te maken van spotjes in de grond of direct verlichting op bepaald objecten. Belangrijk bij buitenverlichting is dat deze goed onderhouden wordt. De lampen worden constant blootgesteld aan de weersomstandigheden. Dit kan zorgen voor vroegtijdige slijtages aan de lampen zelf en de montage ernaartoe.