Het vooruitzicht op wonen in 2018

Nog twee-en-een-halve maand en dan begint het nieuwe jaar, 2018. Puur en warm zijn de toverwoorden voor volgend jaar. Roze, bruin, goud en wit zijn dé kleuren voor 2018, zeggen kleurexperts. Dat geldt ook voor een wit interieur met felle kleuren. De natuur keert volgend jaar weer terug in het interieur. Dat kan met hout, kurk, leer, natuursteen, rotan en wol. Voor wie dat niet wil, is een holografische tint een vervangende kleur in de huiskamer, zoals met bestek of een vaas. Zo krijgt wonen in 2018 weer een hele andere dimensie.

‘Heart Wood’ en donkere kleuren op de muur

Verffabrikant Flexa heeft in september de kleur voor 2018 bekendgemaakt: het grijsroze ‘Heart Wood’. Het is een tint die afhankelijk van de lichtinval in huis een andere roze kleur krijgt. Dat is een trend voor 2018: irisering. Dit natuurlijk verschijnsel zorgt voor een bepaalde kleur bij een bepaalde lichtinval. Daarom is de holografische tint, waarin alle kleuren van de regenboog zitten, ook een mogelijkheid. Dat geldt ook voor donkere kleuren, zoals rood, blauw, groen en terracotta. Ook een zandkleur is een optie, want dat sluit aan op de natuur. Wit als basis met een felle kleur, zoals roze, geel en blauw, is ook een mogelijkheid voor een muur. Zwart is een kleur die er in 2018 niet meer toe doet.

Persoonlijke tint

De persoonlijke tint is een van de trends voor het interieur in 2018. Daarom is roze een belangrijke kleur in de huiskamer, want het is de kleur van onze huid. Het roze kan bijvoorbeeld in een vloerkleed terugkeren, de persoonlijke tint in een kussen of met een spreuk aan de wand. Tweedehands blijft in 2018 ook een leuke toevoeging aan het interieur. In kringloopwinkels liggen veel producten met een verleden. Dat verleden krijgt een nieuwe lading in een moderne huiskamer. ‘Upcylcen’, opknappen van een tweedehands product, is een trend voor 2018. Een voorbeeld zijn houten kistjes die aan de wand kunnen dienen als boekenplank.

De natuur in huis

De natuur in huis is een trend voor 2018. Dat kan met meubelen, accessoires, maar ook met een grote houten snijplank of houten fruitmand. Kamerplanten, staand en hangend, zijn net als in 2017 ook in 2018 een trend. Een voorbeeld is de ‘urban jungle’, een variatie aan planten. Het kan ook origineel met een plant in een glazen pot, waardoor de wortel zichtbaar is, of met een paar exemplaren op planken aan de muur. Een groene kleur op de muur of een behang met natuurelementen is ook een trend voor 2018. Daarnaast kan de natuur terugkeren in schilderijen, servies of accessoires.

Geometrie en de jaren ‘80

Een andere trend voor 2018 is geometrie, oftewel: vormen. Trendwatchers zien een verplaatsing van de jaren ’50 en ’60 naar de jaren ’80. Driehoeken, cirkels en ruitjes kunnen op de wand worden geschilderd of terugkeren in vloerkleden en tegels. Wie helemaal geometrisch aan het werk wil gaan, kan een lamp of meubelstuk op een tapijt in geometrische vorm zetten. Deze lamp kan er eentje in een bolvorm zijn. De geometrie komt ook terug in de bladeren van planten en in bloemen.

Siebren Feddema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *